Tuesday, June 06, 2006

Skąd się bierze ryż? Część I


I zaprawdę wam powiadam że odpowiedź "Z torebki w supermarkecie" choć prawdopodobna, to jednak zostawia kilka niedopowiedzeń. Historia ryżu zaczyna się w maju, kiedy to specjalnie przygotowane pola zalewane są wodą. Pola mają takie obramowania dookoła żeby woda nie uciekała, no i podłoże jest gliniaste - więc nie wsiąka. Na początku czerwca rolnicy tacy jak Pan Kim na zdjęciu zakładają wodery i wjeżdżają swoimi wypasionymi traktorkami cabrio na pola. Traktorek ma zainstalowaną niesamowitą maszynę, która z gęsto ułożonych sadzonek ryżu wybiera pojedyncze krzaczki i wsadza je w ziemię (chyba nazywa się to flancowanie). No i teraz ryż zaczyna sobie rosnąć, a zalane wodą pola zamieniają sie w potężne lęgowiska komarów, moskitów i innych paskudztw, które będą nam umilać życie przez następne kilka miesięcy.
To tyle słowem wstępu do mam nadzieję ciekawej i kolorowej serii na temat ryżowy. Wraz ze wzrostem naszego głównego bohatera temat będzie kontynuowany. Dodam jeszcze że Koreańczycy używają innego okreslenia na ryż sadzonkę/roslinę (sah) a innego na ryż w postaci ziarenek gotowych do spożycia (pap). Posted by Picasa

0 Comments:

Post a Comment

<< Home